Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски Ирeнa Кръcтeвa е

...
Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски Ирeнa Кръcтeвa е
Коментари Харесай

Майката на Пеевски отрича да е свързана със сина си

Майката на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски Ирeнa Кръcтeвa е възразила против включването ѝ в " черния лист " на глобените по закона " Магнитски ". Тя претендира, че няма бизнес съгласуваност със сина си. Това разгласи на брифинг финансовият министър Асен Василев.

" Такова несъгласие имаме от госпожа Ирена Кръстева, която написа, че не е обвързвана с Делян Пеевски ", сподели Василев.

Прeди ceдмицa имeтo нa някогашната директорка на Българския състезателен тотализатор, кoятo e мaйкa нa caнкциoнирaния oт финaнcoвoтo миниcтeрcтвo нa CAЩ някогашен ДПC дeпутaт и мeдиeн мaгнaт, пoпaднa в чeрния cпиcък нa българското финансово министерство. Кoмиcиятa, кoятo oтгoвaря нa пoлучeнитe възрaжeния, прeдcтoи дa ce прoизнece. Тя ce cъбирa вeднъж ceдмичнo, oбяcни oщe Асен Василев.

Кръстева стана част от листата преди седмица, когато българското Министерство на финансите го добави с физически лица, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати (OFAC). Лицата, включени в листата, са " всички физически и юридически лица, притежавани, следени или ръководени през последните пет години от лицата, включени в листата на OFAC ". Участвали са допълнително от едно сдружение и са с открита безспорна съгласуваност с физически и юридически лица от листата.

" Възраженията се преглеждат от комисията на база на предоставени документи. Ако се откри, че някой от лицата в описите нямат съгласуваност, ще бъдат извадени от листата. Една компания към този момент беше извадена, тъй като се оказа, че при вписването е направена неточност в Търговския указател ", посочи министърът на финансите.

Водещите фигури от санкционния лист на Съединени американски щати по закона " Магнитски " - Делян Пеевски и Васил Божков, оспорват в съда продължението на санкционния режим, въведено от държавното управление. Във Върховния административен съд към този момент са подадени тъжби против така наречен черен списък на българското Министерство на финансите от компанията " Интръст ", която е благосъстоятелност на Пеевски, както и партията " Българско лято ", чийто водач е Божков. Съобщава се, че по жалбата на " Интръст " още не е формирано дело.

Още преди седмица стана ясно, че партията на Васил Божков " Българско лято " е внесла тъжба във ВАС срещу самото решение на държавното управление да направи " черни описи " с компаниите на българските жители, по отношение на които САЩ постановиха наказания за " сериозна корупция "  по силата на световния закон " Магнитски ".

" Решението на Министерски съвет е без казус в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкоз да извърши волята на непознати " началници " (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цялостен куп от съществени права на българските жители, открити с конституцията, Европейската спогодба за правата на индивида, Хартата на главните права на Европейски Съюз и голям брой български закони ", съобщи Божков.

Собствениците на " Ефбет " братя Найденови, които са в разширения лист със свързани с Божков и Пеевски лица, също нападнаха решението на кабинета. Найденови казват, че попадат в листата незаслужено и евентуално заради събитието, че списъкът има ретроспективен темперамент, обхващащ интервал от 5 години обратно. 

" Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всевъзможни връзки със засегнатите от закона “Магнитски ” лица. От март 2020 година не сме съдружници, акционери, шефове и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме доста преди ограниченията по закона „ Магнитски “ дейности за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни действия с риск за нашата сигурност и бизнес. На фона на нашето незаслужено попадане в този лист още по-впечатляваща е неналичието на редица имена - настоящи съдружници на глобените лица все още или в интервал доста по-близък до сегашното от нашето съдружничество. 

Включването ни в този лист е обезпокоителен сигнал за върховенството на закона в страната и дава доста рискова противоположна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и дейностите против корупцията и беззаконието, могат да се извърнат във щета на хората, които са подхванали тези дейности. Борбата ни не е единствено за изчистване на нашите имена и известност - това са дейности за отстояването на правилата на гражданското общество в България ", се споделя в позицията на братя Найденови. 

В разширените описи на Министерството на финансите се съдържат и над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски. МФ разпореди всички предприятия с над 50% държавно присъединяване да огледат съществуващите контракти и взаимовръзки с компании от " черния лист " по закона " Магнитски ", като по последна информация министерствата не престават работа.

Междувременно третият глобен от Съединени американски щати по " Магнитски " Илко Желязков подаде оставката си като заместник-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства. Оставката му е била импортирана на 14 юни в деловодството на Народното събрание. Веднага след абсурда Илко Желязов излезе в отпуск, който е изминал. Затова той, като се изключи че е подал молбата си за освобождение, която ще може да бъде прегледана след конституирането на 46-ото Народно заседание, е удължил отпуска си до 23 юли. В формалното известие, съпътстващо глобите, от Вашингтон показаха, че Илко Желязков е подставено лице на Делян Пеевски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР